Sopp er et av de mest næringsrike organismer vi kan finne. De ulike soppartene bidrar til enorme helsefordeler og smakstilsetning. Sopp blir brukt til alt fra dufter, medisin og delikate retter. Det er viktig at vi har kunnskaper i hvilke sopparter vi kan spise, noen er svært gifte og noen sopparter er bare giftige i rå tilstand, men kan spises dersom du tilbereder dem riktig.
Hvilke sopparter du bør spise
Kantarell er en av Norges beste og mest kjente sopparter. Denne sopparten vokser over hele landet, lukter godt og har en mild smak. Den er gul farget og er myk. Denne smakfulle sopparten kommer allerede i Juli og har en lang sesong, og kan brukes til mange retter. Kantarell kan brukes til alt fra sopper til pizza tilbehør. Kantarell inneholder jern, kalium og kobber som bidrar til å regulere væskebalansen i kroppen, reduserer blodtrykk og gir økt energi.
Fåresopp er en spiselig sopp som regel har voksested i granskog på steder som Østlandet og Trøndelag. Denne sopparten kommer i juli og har en gråhvit farge, men blir gulgrønn ved tilberedning. Fåresopp inneholder protein og kostfiber som forsterker fordøyelsessystemet og immunforsvaret, det bidrar også til cellefornyelsen.
Steinsopp som også er kjent fra det svenske navnet karljohanssvamå er en delikat matsopp som er kjent landet rundt. Denne sopparten vokser allerede i juni til september i barskog. Denne soppen kjennetegner å ha en brun hatt og gir en mild smak i matretter. Steinsopp inneholder Vitamin D, protein og karbohydrater som gir en rekke helsefordeler som reduserer utvikling av sykdommer, reduserer angst og forsterker immunforsvaret.
Fordeler av å spise sopp
Hver eneste soppart inneholder varierende grader av viktige næringsstoffer. Disse næringsstoffene bidrar til å forsterke kroppens normale funksjoner som å fordøye maten eller holde kroppstemperaturen. Selv om vi har ulike sopparter med varierende næringsstoffer, så inneholder hver eneste spiselig sopp proteiner, og er rik på fiber. Proteiner er et av de viktigste næringsstoffene vi har for de bygger og reparer vev, mens fiber bidrar til å holde vekten og kontrollerer blodsukkernivået ditt. Mange undersøkelser har visst at sopp beskytter mot en rekke helseplager. Sopp beskytter hjertet ved å senke kolesterolet, dette bidrar til at hjertet har et sunt blodtrykk og sirkulasjon. Sopp forebygger også risikoen mot å få diabetes type to ved å redusere blodtrykket.
Sopp i kostholdet
Det svært mange retter å velge mellom som inneholder sopp, men man kan enkelt få i seg en stor mengde med sopp og nyte helsefordelene ved å ha den som tilbehør til ulike måltider. Du kan bruke soppen som tilbehør til salaten din eller suppen, og som pålegg på brødskiven din dersom du kutter soppen i små biter og steker dem ved svak varme med olivenolje. Dersom du ønsker et mer delikat alternativ så kan du lage soppsaus fra bunnen, hjemmelagd pizza med sopp og mozzarella eller pasta med kremmet skogsopp. Uansett om retten du lager tar to timer eller 20 minutter, så får du ufattelig mange ulike næringsstoffer i kroppen som bidrar til en bedre helse.