Det er mange grupper til at man arrangerer soppkurs og soppkontroll. Det er mange sopper som i utgangspunktet er giftige, mens andre blir giftige om man tilbereder dem feil. Andre er giftige, men blir gode matsopper om man tilbereder dem riktig. Så her er det viktig å ha tungen rett i munnen, når man skal finne, plukke og tilberede soppene i de deiligste retter.
Soppkurs
De fleste foreninger og organisasjoner arrangerer soppkurs for nybegynnere. Også en del private foretak driver med soppkurs. Mange har allerede vært kontrollører av sopp i en årrekke og har lang erfaring med alle ulike typer sopp.
Det kan være lærerikt å gå på soppkurs, da man lærer om soppens oppbygging, livsløp og hvordan man finner dem. Som regel trives sopp i næringsrik jord, gjerne ved myrer og skogholt.
Noen bøker er helt klart lurt å skaffe seg også. Sopplukkerens egen håndbok kan være smart, fordi den har bilder av ulike sopp. Men velg en for norske forhold, da det fins mange typer sopp i andre land.
Bli ekspert på sopp eller en av Unibet sine jackpot-spill. De har nemlig daglige utbetalinger.
Det er mange ting man kan gjøre for å unngå giftig sopp, og huskeregler man bør lære seg. Her skal vi se på noen av dem.
Sjekk under hatten
Det er noen kjennetegn som er enkle å kategorisere. Hattens underside har forskjellige mønster:
- Pigger
- Rør
- Skiver
- Ribber
Som nybegynner kan man holde seg borte fra skivesoppene, fordi det er her de fleste giftige soppene fins. Et unntak er matrisken.
Ting å ha med på soppsanking
Det er likevel ganske viktig å ha med riktig utstyr. Foruten en soppkurv, bør man ha en kniv og en børste. Kniven til å kutte soppen fra stilken og børsten for å fjerne jord. Man må ikke under noen omstendigheter blande spiselig sopp med sopp som man ikke kjenner til. Er det en av de giftige, kan man stryke med, bare ved at de har ligget i samme kurv. Ha med egne bokser til hver type sopp.
Soppkontroll
For at folk ikke skal dra hjem med dagens fangst og tilberede giftig sopp, har Norges Sopp -og Nyttevekstforbund satt i gang et supert tiltak, nemlig soppkontroll. Det er en utmerket anledning til å lære mer om sopp og finne ut om de virkelig er spiselige.
Det fins mange eksempler på at folk har tatt med seg giftig sopp hjem. Det er for eksempel vanlig å ta feil av hvit fluesopp i den tro at det er sjampinjong som også vokser i norsk natur. Hvert år blir et titalls personer innlagt på sykehus med komplikasjoner.
Egne kontroller
Man kan også utføre en rekke kontroller selv av soppen man har plukket. Noen huskeregler kan være kompliserte å huske når man har funnet en eng med masse spennende sopp. Man bør ikke plukke disse soppene om man er usikker:
- Brun sopp og brune skiver
- Rød sopp med hvite skiver
- Hvit sopp med hvite skiver
Hvorfor er noen sopp giftige
Sopp kan inneholde nervegift, cellegift og stoff som er giftig i tarmen. Man kan også tenke seg at soppen kan være luft-forurenset av kjemikalier. Men de fleste giftig sopp har disse stoffene i seg for nettopp å vokse opp slik at de kan spre sporene videre. Dessuten kan giften beskytte mot å bli spist på feil tidspunkt. Soppen vokser under bakken og de lange trådene tar seg av skittent vann og planterester. Men det ser man sjelden på sopptur.