Når det gjelder sopp så har Norge mye å by på. Heldigvis, på grunn av allmennretten, kan alle og en enhver plukke sopp i den norske natur. Bare husk å få soppen din sjekket, det er mye bedre å bruke litt tid på å være sikker på at du ikke har bragt med deg giftig sopp. I de fleste tilfeller vil giftig sopp bare gi deg et heftig besøk til toalettet, men noen ganger kan det medføre sykehusbesøk eller verre. Så husk alltid å dra til soppkontrol eller vær med opplegg eller kurs med profesjonelle soppsankere. Her er noen viktige ting å ha i tankene hvis du har tenkt deg ut på sopptur i år.
Utstyr
Det er ikke mye som behøves når du skal ut å plukke sopp. En god kurv å ha soppene i, en kniv for å kutte stenger, børste for å ta vekk jord og annet smuss, plastbeger og godt humør. Om du ikke har soppbørste så funker malerkost eller tannbørste. Plastbegeret er for sopp du er usikker på. Det aller viktigste å huske på er at du bør alltid dra innom soppkontroll for å sjekke soppen du har plukket. Det flere sopparter som kan virke som spiselige matsopp, men som er giftige. Det er mye bedre å være sikker på at det du har plukket er spiselig enn å betale med helsa. Du kan finne nærmeste soppkontroll online.
Hvor er soppen?
Heldigvis finnes det skog og sopp rundt om i hele Norge. Alle årstider kan ha godt med sopp, vinter og sommer, men det er aller best å plukke sopp om høsten. Finn en skog med mye fuktighet. Mye mose på bakken er et godt tegn. Hogstfelt og nyskog er ofte tørrere og har som regel færre sopp en eldre skog. Mye bærlyng kan være tegn på tørrere områder. Hvis du først finner sopp du er på jakt etter, så er det stor sannsynlighet for at det er flere i nærheten. Om du ikke finner mer med en gang så ikke gi opp. Ta litt tid til å lete i omegn før du går videre til neste område.
Sopp går til det aller meste, men sopp er gjerne plukket om høsten og kanskje fryst til å vare over vinteren. I så fall er alt av supper et godt råd. Kremet soppsuppe er en favoritt hvor du kan bruke noen av våre mest vanlige matsopper til stor suksess. Kantarell, lys piggsopp og matblekksopp er blant de letteste soppene å kjenne igjen og også blant de beste til supper. Ferske rotgrønnsaker og elgstek med soppsaus er også å anbefale så sant du har tilgang til god elg. Heldigvis så faller jaktsesongen rett rundt da det er best å sanke sopp. Lys piggsopp er god nok til å steke sammen med smør og salt og ha rett på brødskiva.