Allerede nå er det mulig å dra ut på tur for å plukke sopp. Finn en skog med høy fuktighet så er det mye mulig å finne kantareller eller piggsopp. Det er nok flere om du venter til høsten, men hvis du er virkelig gira nå, så er det muligheter. Om du er heldig kan det hende du allerede har sopp i hagen. Hvis ikke så kan det være at på neste sopptur så er det mer enn bare kantarell du er på jakt etter. Norge har mange matsopper å by på, men også mange giftige bedragere. Vær forsiktig og alltid på soppen sjekket.
Her er en liste over gode matsopper, som du kanskje ikke har hørt.
NB! Alltid sjekk med soppkontroll før du spiser sopp du har sanket. Beskrivelsene her er på ingen måte en god nok erstatning og all sopp du plukker må sjekkes av profesjonelle.
6 lite kjente matsopper
- Ametystsopp.
Ametystsoppen er lett lilla med tynn stilk og bred hatt. Skivene under er tykke med relativt stort mellomrom. Kan ofte forveksles med lakssopp. Den er ganske vanlig i fuktige strøk i Troms nær kysten. Som matsopp har den ganske mild smak og tar til seg andre smaker, derfor funker den bra i sauser og suppe.
- Beitesjampinjong.
Minner om sjampinjong du kjøper i butikken. Hvit, med stor, tykk hatt. Kjøttet blir fort rødt, og det finnes mange avarter i Norge, de fleste er matsopper. Veldig lik sjampinjong i smak og kan brukes til det meste. Den er vanlig i fuktige enger ved sumper og elver.
- Bispelue.
Bispeluen er en ganske lett gjenkjennelig og sær sopp. Hatten er rødbrun med tre snuter, kan minne om narrelue som er giftig. Hatten er hul, så det er lite mat om du velger å plukke den. Smaken regnes også for å være litt spesiell så ikke basér hele måltidet på soppen før du vet om du liker den eller ei.
- Bjørkemusserogn.
Denne soppen kan lett forveksles med giftige sopp, alltid få soppen sjekket hos soppkontroll før du tar den med deg hjem. Soppen er brun med tykk stilk og stor, bred hatt. Smaken blir ofte beskrevet som melet og den passer i supper eller stekt i smør rett på brødskiva.
- Bjørkeøstersopp.
Denne soppen er en av de letteste og mest populære soppene å kultivere selv. Den ligner de fleste andre østersopp og er hvit til lett grå i fargen. Den kan grå på trær, men oftest finner du den på bakken om våren, med mindre om høsten. Smaken er relativt mild og minner om østersopp du finner i butikken. God til fisk og vilt og setter en god soppsmak til sauser og supper.
- Blodrørsopp.
Denne rørsoppen må man være forsiktig med. Den er spiselig, men ikke som rå. Den krever varmebehandling (steking eller koking) i minst 20 minutter spising. Sjekk med soppkontrollør for mer informasjon. Soppen i seg selv har røde rørmunninger og rød stilk. Den skiller seg lett ut i skogen. Smaken kan bli kalt «klassisk soppsmak» og passer seg utmerket til vilt.